Når jeg trænger til pause eller har kørt i for højt tempo i én eller flere dage, begynder der at dukke tegn op til mig. Ét af dem er bandeord. Jeg ved, at når jeg begynder at bande, er det, fordi mit overskud er i nul, måske ovenikøbet i minus.

Jeg kan også få en fornemmelse af, at alle andre bevæger sig i sneglefart, og de er virkelig irriterende. Langsomhed driver mig til vanvid, og jeg skynder på mig selv og alle omkring mig. Tit uden grund, men bare fordi det hele skal gå stærkt. Tjep, tjep, tjep. 

 

Stop, før det løber løbsk

Hvis jeg har haft for meget at se til i længere tid og har holdt for få pauser – ikke bare på selve dagen, men måske over flere dage, kan jeg få en følelse af, at alle andre er idioter. Hvorfor forstår de ingenting, og kan det der virkelig ikke gøres hurtigere? Koooooom nuuuuu i gang, altså!

Puha, så er jeg virkelig ikke en særlig rar udgave af mig selv, og så ved jeg, at jeg skal sætte tempoet ned, holde flere pauser og lade roen falde på.

Jeg har brugt lang tid på at opdage mine kendetegn og at opdage dem så tidligt, at jeg kan nå at stoppe op og komme tilbage til mig selv. 

Det kan du også lære, hvis du ikke allerede er bevidst om dem.

 

Tegn på, at du skal sætte tempoet ned

For at hjælpe dig lidt på vej får du her en tjekliste over typiske tegn på, at du er kommet væk fra dig selv og skal sætte tempoet ned:

 • Bander
 • Vrisser eller skælder ud
 • Sukker dybt, fordi andre mennesker er virkelig irriterende
 • Skynder sig, skynder på andre eller kører for stærkt, også uden at det er nødvendigt
 • Banker tæerne ind i stoleben eller slår hovedet ind i en åben skabslåge
 • Vælter eller taber ting
 • Multitasker
 • Laver (unødige) fejl, “tanketorsk”
 • Spiser uden at være sulten
 • Træt i hovedet
 • Drænet og energiforladt om aftenen
 • Roder
 • Tjekker telefonen hvert eneste ledige øjeblik
 • Overspringshandlinger

 

Tanker og følelser kan handle om at:

 • Være rastløs
 • Miste overblikket
 • Føle sig utilstrækkelig
 • Hele tiden føle sig bagud med opgaverne
 • Være pessimistisk
 • Skælde ud på sig selv
 • ”Alting hænger på mig” eller ”Hvorfor får jeg ingen hjælp”

 

Få guide til sunde pauser

Hvis du kan nikke genkendende til nogle af tegnene, så sæt tempoet ned. Start med at holde mikropauser i løbet af dagen.

Du kan finde inspiration til sunde pauser, du kan holde på fem minutter i min guide:

Hold pauser og få overskud til mere

For få pauser er en kun én af årsagerne til de kendetegn, jeg har listet op for dig. Men det at holde pause er et godt sted at starte, for med små pauser lærer du langsomt at sætte tempoet ned.

Når du sætter farten ned, giver du dig selv mulighed for at mærke efter, hvordan du egentlig går og har det og om det, du har travlt med, nu også er så vigtigt.

Det er umuligt at mærke efter, når du drøner afsted med 180 km/t og prøver at tænke dig frem til alle løsninger i stedet for at mærke efter, hvad du har brug for.

  

P.s. Jeg kan også finde på at bande, når jeg er begejstret, og fordi det bare er en dårlig vane eller at banke tæerne ind i en stol, fordi jeg er klodset. Det, der er vigtigt, er årsagen til, at det sker.

Det finder jeg ud af ved mærke efter, hvordan jeg har det. Sådan vil det også være for dig. Så husk pauserne og tillad dig selv at mærke efter, hvordan du har det ❤️